Ce este senologia?
Ce este senologia?
Senologia este una dintre ramurile medicinii, iar aceasta de obicei se ocupa de studiul bolilor care afecteaza sanii. De mentionat este faptul ca un numar din ce in ce mai mare de alte ramuri cum ar fi radiologia, oncologia, endocrinologia sau anatomia patologica sunt influentate de senologie Cluj Napoca.
Ce face un senolog?
Un senolog este un medic. Acesta de obicei s-a specializat in oncologie, mai exact in oncologia care se ocupa de studiul bolilor ce afecteaza sanul, iar aici ne referim in mod special la cancerele care afecteaza sanului.
Ce boli trateaza un senolog?
Printre cele mai des tratate boli si afectiuni de catre un senolog se numara chisturile, mastita, abcesele, afectiunile inflamatorii si infectioase, si nu in ultimul rand, cancerul de san sau cancerul la san asa cum mai este numit acesta.
Era nevoie de o noua ramura a medicinei care sa apara si care sa se ocupe in mod special de sani, dat fiind faptul ca odata cu trecerea anilor, cancerul de san a devenit una dintre cele mai raspandite boli care afecteaza femeile din intreaga lume.
Cancerul mamar este caracterizat prin rate mari de mortalitate la nivel mondial, fiind de fapt a doua cauza principala de deces prin cancer la nivel mondial (primul este cancerul pulmonar).
De mentionat este faptul ca atat de complex este acest neoplasm incat este nevoie de o abordare multidisciplinara atat in momentul diagnosticului cu sonografistul si radiologul, dar mai ales in etapa stadializarii cu un anatomo patolog, si pana cand se alege tratamentul la recomandarea unui medic oncolog, endocrinolog si radiolog.
Ce proceduri utilizeaza un senolog?
Cel mai probabil, dat fiind faptul ca discutam despre o noua ramura a medicinei, va intrebati ce proceduri utilizeaza cel mai frecvent un medic senolog.
Ei bine, acesta cel mai adesea se ocupa de examinarea clinica a sanului, observand si palpand sanul, si foloseste de-asemenea unele teste cum ar fi ecografia mamara, mamografia, RMN (imagistica prin rezonanta magnetica), testele genetice cu scopul de a evalua sansele de mostenire pe cale ereditara a cancerului la san, si nu in ultimul rand, testul PET.
In afara acestora, in momentul in care vine vorba despre procedurile efectuate cu privire la cancerul la san, trebuie mentionat faptul ca aici se mai incadreaza si quadrantectomia, dar si mastectomia (operatia sau indepartarea chirurgicala a sanului).
Cand trebuie mers la un medic senolog?
In cazul in care aveti curiozitati in ceea ce priveste momentul in care o femeie trebuie sa mearga pentru prima data la medicul senolog, ei bine, trebuie sa stiti ca doar dupa maturizarea sexuala, femeile trebuie sa fie examinate periodic de catre un senolog.
Chiar si atunci cand nu au simptome si nici probleme specifice, femeile care au ajuns la maturizarea sexuala, trebuie sa mearga la senolog periodic, pentru ca acesta sa le monitorizeze sanatatea sanilor.
De mentionat este faptul ca exista si situatii specifice in cazul carora, doamnele trebuie sa mearga la senologie, pentru ca un medic senolog sa le examineze sanii.
De mentionat este aici faptul ca atunci cand apare durerea localizata in zona sanilor, atunci cand isi face aparitia roseata sau cand apar umflaturi sau noduli vizibili, si nu in ultimul rand, in momentul in care apar modificari ale mamelonului in interior si exterior sau modificari ale formei sanului sau ale pielii (peau d-orange sau aspectul de coaja de portocala), se recomanda o vizita la senologie.
Asadar, in mare parte cam acestea sunt cele mai importante detalii pe care cu siguranta toata lumea trebuie sa le cunoasca in ceea ce priveste senologia, senologul si activitatea pe care un medic senolog o desfasoara.